Friday, 21 November 2014

NUR TYARA QASRINA


Assalamualaikum....

Ayoyoyo...bukan kata berhabuk jer...semak samun habis blog ell nih...giler la...
banyak nk kne cantas balik nih..
Maaf la yer....bukan sje2 bia sampai semak samun macam ni..
Terlalu byk komitmen yg xdapat dielak...
wahhh...gitu!!

Almaklumlahhh... bila sudah berkawin nih, dan hadirlah junior mummy ell ni, memang buzy la gamaknyerr...
nak kata buzy cam Menteri or PM tu xde lah,,,cumanya tanggungjawab as a WIFE and MUMMY tu lg penting kot...lg satu, nk menaip ni memang kne ada mse yg betol2 n mood..klau x smpai moodnya mmg susah sikit la jari2 ni nak menaip kan...klau stakat touch screen kt henpon boleh la sesangat..ada la sikit masa smbil baring2 jaga anak, boleh la scroll tgok IG ke, FB ker, TWEETER ker kan...tp klau blog nih mmg lain dari yg lain..

haaaaa...tu baru MUKADDIMAH dyer...blum start nk cte lg..hihi :p

Mehh mummy el nk kecek sikit..
pada tarikh 13 March 2014 lahirnya seorang puteri yang sangat comel ke bumi ini...
Lahirnya pada jam 11.55 mlm..dan beratnya 2.99kg...

  
Alhamdulillah..terlalu sempurna amanahmu Ya Allah...syukur kehadratNYA..
terlalu mudah melahirkan mu sayang...
takde istilah 'cukuplah last beranak,xnk lagi pasni'
malah saya happy n bangga coz dapat lahirkan puteri saya secara normal..

Tipulah beranak tak sakitkan...tapi pengalaman itu sangat menajubkan bagi ell...
Tengkiu so much to my dear HUBBY...dr awal sakit hingga la puteri kami lahir,hubby berada disisi...
always bagi semangat dan doa tak putus2...
Wowww..so amazing...siyesly...sedar2 my junior dah keluar...
Penatnya tak terkata...abes semua tenaga ell keluarkan untuk lahirkan puteri kecil ni..
After 1 week, kami da buat keputusan utk beri nama yg indah kepada puteri kami...
...
..
..
..
..
..
.
.
.
.
.
.

NUR TYARA QASRINA

Yang bermaksud :-

 NUR : Cahaya
TYARA (juz spelling je beza,sebutan masih TIARA) : Mutiara/bersinar
QASRINA : Mahkota

Maksud yg terlalu bernilai utk mummy and Daddy..

Niat dari awal preggy,hingga la bila2...
memang akan always susukan anak dengan "breastfeeding"
Syukur Alhamdulillah, Tyara masih diberi rzeki susu yg banyak...
Always think positive...takkan terlintas nk bg susu formula...
lagipun byk faedahnya bila bagi breastfeeding (BF) ni...
salah satunya... antibody kuat, susah sgt baby nak sakit. badan lagi kuat dari baby yg mnum susu formula
Then, xyah pening kepala if baby x poo poo (buang air besar)
sebab normal baby x poo poo ble BF..Klau susu formula,2 ari x poo poo da kne riso dah..
takut baby sembelit...siyess bahaya..




Ramai yang cakap muka my baby TYARA ikut muka mummy ell...hihi :)
rasa2 nya?? ada ker?? Mungkin mata n pipi tu lebih la amik genetik mummy dy..
Tapi biasa la...mana2 anak pun yg lahir akan amik genetik mummy n daddy dy sikit2...
then baru la lahirnya seorang anak kan...



Now TYARA da besar...dah 8 bulan nak masuk 9 bulan..
Wowwww...sekejap betul mse berlalu...
siyesly....mesti rindu nk lalui masa Tyara kecik2...

Kalau nk cite pengalaman dr 1st jaga Tyara memang byk episod nya..hihi...
tapi di pendekkan episod.
TYARA....

Anak yg mudah dijaga dr sejak lahir hingga sekarang...
Alhamdulillah memang x byk ragam...menangis pun bila dengan mummy n daddy jer...
jarang nk menangis kt tempat org ramai or ada org...
seorang anak yang memahami daddy n mummy..
Biasa lah...bila menangis dgn daddy n mummy.Anak nak kan perhatian kan...
klau dgn orang lain susah nak dgr suara dy...cuma pantang nampak mummy dy...
So manja wif mummy dy...
Dari 1 hari hingga la sekarang...memang mummy el yg uruskan dr mandi sampai lah semua...
walaupun tengah pantang... bagi el puas hati dapat uruskan anak sendiri. Ibu el yang jaga el masa pantang pun juz tlg tgokkn Tyara je if ell mandi or makan...

Bukan nk " Bangga diri"
tapi lebih prefer utk berdikari sendiri...kalau boleh semua benda nk wat sendri masa pantang...
tp...ibu bising...sebab x boleh jln sgt...nanti "bentan" katanya...
so...kita ikut je lahh..



Tengok tu....murah sgt dengan senyuman anak mummy ni..
Tapi klau nges cepat sgt kuar air mata..
 Bagi kawan2 yg ngah preggy tu,kurang2kan  lah menangis masa preggy...
memang akan effect la ke baby...hihi :p
jgn tanya el ker??? faham2 sudah...
bukan apa...bila ngah preggy ni..emosi susah giler nk kawal...
org yg x preggy mungkin boleh komen mcm2...tapi, yg menanggung preggy ni dy je la yg taw...
memang cepat tersentuh sgt perasaan ni...
yela...dulu kne kwal 1 perasaan jer..ble da preggy,ada baby dlm prut...so da jadi 2 perasaan...
tu yg kne lebih perhatian sikit...
tapi...alhmdulillah xde pape la...x bahaya pun utk ibu n baby...
cuma baby tu akn terikut2 sama la mcm kita preggy dlu...ngehh ngehhh...


ermmmm...okey la...nanti kita sambung lagi ya...
ell da nak siapkan kje then nk balik...
esok cuti....masa bersama Tyara n family...

Have a nice weekend..


Mwahhhxxxx!!








Monday, 10 June 2013

Nikah : 3 Mei 2013


Assalamualaikum makcik2 dan pakcik2....
weeeeee.....lamenyerrrrrr x bersua muka di blog ni.
da berabuk2 blog el....
maaf ya kawan2 sbb x update post...
el buzy sgt sebelum and selepas kawen ni...

Nak update hari bersejarah pun x sempat2 lagi...
So....for today el nk update la hari bersejarah el pada tarikh 

3 MEI 2013

jeng...jeng...jeng...



pehhhh..time ni menunggu saat diijabkabulkn..
siyesly....nebes gilerr...nak pengsan pun ada gak time ni..
hihihihi :)

masih dalam keadaan tertanya2 "betol ke aku nk kwen ni?"
klau x asyik menghitung ari jer...
bila da smpai ke ari yg ditunggu2 xcye plak...
tp....inilah HAKIKATNYA!!

ALHAMDULILLAH...
dalam area jam 3.20 ptg, dengan skali lafaz el SAH menjadi isteri kepada suami el...

YA ALLAH....
bersyukur sgt time ni...
el xtaw nk ucapkan ape...
dlm hati ni x berhenti ucap "ALHAMDULILLAH"
masa suami el last akad nikah,el plak yg hembus lega...
fuhhhhhhh~~
HAHAHAHAHA :)
kelakar giler time tu...
lpas tu ramai plak kawan2 rapat el,kawan2 opis yg dtg tgok el nikah...
lg la nebes time tu....
by the way...thnx a lot to ALL MY DEAR FRIENDS...




selepas akad nikah, suami el wat solat sunat "sujud syukur"

  "  Ya Allah! Dia lah suamiku...
hanya KAU lebih mngetahui betapa bahagianya yg aku rasa sekarang.
terima kasih Ya Allah !!!  "


slepas selesai solat sunat...sesi mnyerah mas kwen kepada isteri..
terima kasih Suamiku!!

akan ku guna mas kwen ni sebaik mungkin..
syukur, Alhamdulillah!


Yeayyyy...masa yg dituggu2.
sesi batal air solat.
xnk pun cium depan org ramai...
tapi....nak pegang tgn suami tercinta...
nak genggam tgn suami...
fuhhhh....ble dpt pgg n salam masa tu..
terasa something yg beza gilerr...
hilang semua nebes2 b4 ni...
heeee :) ngade tak?? lalalalal~~




  bergambar bersama abg ipar dan kaka ipar
hihi :)
dorang pun bru je berkawen...
dan yg pling hepy lg...
trikh nikah kami adalah tarikh yg dorg dapat taw wife dy pregnant...
hepy kan.....hihih :)

Horeyhhhhh~
sy sudah bergelar ISTERI...
inshaa Allah....el akn memegang tanggungjwab sbgai isteri mngikut landasan islam
doakn el ya...
sape x nk jadi isteri solehah kan...
amin amin amin :)

nantikan sambungan utk
Majlis Persandingan pada 4 Mei 2013

tungguuuuuuu~~!!




Friday, 5 April 2013

Bride to Be

Asslamualaikum....
Pehhhhh...kurun ke berapa da x update blog ni..
Wakakakaka wakakakaka
Im so buzy to prepare my wedding soon
Juz 1 month left
Huhhhhh~~

Tik tok tik tok
Sedar2 da nk kawen...
Cepat giler masa berlalu...

Dengan sibuk keje lg...
Kursus bgai la..
Weiii..penat giler kepala otak..
Mcm2 nk pkir...

Bukan mudah nak settle pasal kawen ni
Sekurang2nya kne ade checklist

Terasa debaran mkin kuat ble nk kwen ni
Mcm2 prasaan yg tiba dlm kepala ni
Dup dap dup dap
Hahahahahahahaha..
Orang lain yg kne hadap akad nikah..
Org lain laK nebes lain mcm

Please pray for us!hehehehe :')

Sunday, 17 February 2013

Mana lebihnya dia,bukan mana kurangnya dia


 Assalamualaikum....
sory la elle jarang update blog skunk...
actually...hati ni memang ari2 berkata-kata...
tapi...tak terkata2...
so...lebih baik pendam!
tapi...sakit kan bila pendam...
nk share kat sini,x semua boleh share...
nanti ade je mata2 yg gatal...
menciiii~~
maap yer kawan2....

berbalik pd post elle arini...
ok la...elle nk tnye la...bila korang terima someone dlm hidup korang,
adakah korang akn terima buruk dan baik dia?? ke mmg mula2 je korang carik yg baik jer??
ok la...senang citer,mula2 korang bercinta mmg oweys nmpak baik dy kan..?!
korang kne brsyukur la if awl2 korang ley nmpk bruk dy...haha

bagi elle...bila someone muncul dlm idup elle,xkisah la cmne pun dy...
lg2 bila hati ni trlalu kuat n yakin dgn dy...elle akn terima dy seadanya...
mnusia boleh brubah kan...kenapa kita mesti crik ksempurnaan..??
tiada mnusia yg SEMPURNA ryte...yg penting doa kita utk dy...
elle sndri x prnah rasa diri elle sempurna...kita x lari dari buat silap

so...x perlu kita pndang pd kekurangn dy.carik la mne kelebihan dy...
sesungguhnya kekurangan dy adalah keistimewaan utk kita..
sebab...hanya kita je rasa tu semua..

pernah x korang trfikir..susah n mustahil utk korang dpt someone yg korang idamkan??


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
-Al Baqarah , 216 .













Sunday, 3 February 2013

Nikah dan Sanding

Assalamualaikum...
Maaf ya sbb el da lama sgt x update post kt blog..
Actually..xde mse n el x bpe sihat sejak kbelakangan ni...
Maafin ya...
Jom el nk cerita ni...
Hihi...neves tak bile tgok tjuk post el kali ni..??
Mesti korang nak taw sgt pe yg el nk cite kn...
B4 tu el nk ucap tahniah kpd kawan2 el yg da jdi tunangan org n wife org...
Tak sangka kan...cepat masa brlalu...
Ramai jugak yg jumpa jodoh taon 2013 ni..wallahu
Ok...berbalik pd topik el..
Pada 02022013 jatuh pd hari sabtu...satu2nya adik el,telah selamat diijabkabulkn..
Syukur Alhmdulillah...Allah telah prmudahkn sgla urusan...
Smpai skunk el msih xcye adik da kwen..hihi
Dlu masa kcik2 main sama2...skunk adik yg kwen dlu...jodoh dy da smpaikn...
Akk tumpang hepy...cuma mse adik selamat akad nikah sebak sgt..
Klau la arwah ayah dpt tgok adik kwen mst dy hepy... hukhuk :'(
wlaupun ayah xde dgn ktorg..akk taw ayh hepy kn...xpela..semoga ayah tenang disana

To my only brother :
Selamat Pengantin Baru...
akak doakn perkhwinan ni kekal sehingga ke ank cucu cicit..
Igt! Ko da jd ketua keluarga...bimbinglah isterimu ke jln yg diredhai Allah...
Jdlah suami n ayah terbaik utk isteri n ank2.bsar tggungjwb ko lpas ni...plz oweys be matured.
Banggakn ibu n org sekeliling...syg ko!

huhhh...sedihnyaaaa!!
Adik da kawennnnn! inshaa Allah...semua da sibuk tnye trikh el kwen..
Jika diberi keizinan,el pun akan diijabkabul pd taon ni jgk...
Hope sgalanya dlermudahkn n brjln dgn lancar.amin...